Żywność z dodatkiem cukru może zapewnić szybki zastrzyk energii, ale większość z nich jest również niezdrowa. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru w postaci żywności przetworzonej i słodzonej, słodyczy czy napoi gazowanych, powoduje szereg negatywnych skutków ubocznych. Cukier wpływa na rozwój cukrzycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego a nawet nowotworom.
Cukier to naturalny składnik, który zawsze był częścią diety człowieka. Węglowodany zawierające cukry i skrobie są rozkładane w organizmie na glukozę. Cukry są ważnym źródłem energii, a glukoza jest najważniejsza dla organizmu. Nasz mózg potrzebuje do funkcjonowania około 130 gramów glukozy dziennie.
Organizm nie rozróżnia cukrów używanych w produkcji żywności, napojów czy cukru stołowego używanego w domu od cukrów występujących naturalnie w owocach i warzywach. Na przykład sacharoza w jabłku rozkłada się dokładnie w taki sam sposób, jak sacharoza z cukru stołowego. Jednak szybkość wchłaniania sacharozy może się różnić w zależności od tego, czy źródłem jest pokarm stały, czy płynny, na przykład sok jabłkowy lub jabłko.
Głównym powodem, dla którego cukier jest tak negatywnie krytykowany, jest brak wartości odżywczych. Organizacje zdrowotne zalecają, aby większość spożywanego cukru pochodziła z węglowodanów złożonych. Cukry proste, takie jak cukier stołowy, miód, szybko metabolizują i powodują gwałtowne skoki i spadki poziomu cukru we krwi.
Negatywny wpływ cukru na organizm człowieka to przede wszystkim zwiększenie ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości. Choroby te mogą natomiast prowadzić do rozwoju innych schorzeń cywilizacyjnych, do których należą: cukrzyca, choroby serca, a także nowotwory. Cukier ma również negatywny wpływ na funkcjonowanie wątroby.